Tuesday, September 20, 2005

 
Skisseprosjekt beskrivelse
Utsmykning til Psykologisk Institutt,
Forskningsveien 3 på Blindern. (utdrag av teksten )

NB: bilder lenger nede på siden

Overbyggende idé
Det å skape en atmosfære som er behagelig og inspirerende å være i, også over tid, har vært en viktig paraply over utformingen av prosjektet. Vi har ønsket å skape en utsmykning som er kilde til positiv energi, og samtidig gir stedet et særpreg og en identitet i tråd med hva Instituttet som helhet signaliserer. Det er også meget viktig å holde prosjektet kunstnerisk interessant og aktuelt, samtidig som det er universelt og tidløst. I et samfunn som blir mer og mer individfokusert, føler vi det er viktig å presentere en sjenerøs utsmykning som både har en estetisk og en konseptuel side der alle er inkludert. Man kan velge å la seg bergta av en vakker overflate og et blendende ytre, eller man kan gå dypere inn i prosjektet og lese inn Mening. Den stadig økende informasjonsstrømmen og tempoet som omgir oss gjør at det er fristende å tilby en oase av stabil ro som gir rom for refleksjon og kontemplasjon, både over nylig tilegnet faglig kunnskap, men også over livet selv og valgene vi tar.

Vi har valgt å konsentrere utsmykningen om de to monumentale veggene som befinner seg i hver sin del av bygget; i kafé området med vinduet ut mot Forskningsveien, og i auditoriet med vinduer ut mot den lille parken. De resterende områdene lar vi stå, for å gi rom for å la brukerne bære i seg etterbilder av de monumentale veggene, samt la bygget i seg selv være besmykket av arkitekturen og øvrig innredning.Det vil oppstå en balanse mellom de to polene veggene utgjør, en balanse som både er fysisk og som symboliserer den psykiske balansen som mennesket higer etter.

Vegg kafeteria
Veggen dekkes med malte MDF plater montert på aluminiumsskinner. Hver plate er 60 x 60 cm og males med matt interiør maling. (Se skisse)Fargepaletten innholder ca.30 farger som så studentene/brukerne velger mengden av i forhold til en rekke spørsmål relatert til følelser. Fargesvarene vil reflektere brukernes assosiasjoner og fargeoppfatning. Ideen med høy brukerdeltagelse, er å skape en positivtog inkluderende stedsidentifikasjon, hvor visualiseringen av følelsene er i fokus og skjer gjennom farger. Fargesvarene ordnes etter hverandre på en linje slik at de kan leses fra venstre til høyre, det kommer til å være en ”bruksanvisning” som vil fortelle hvor de forskjellige svarene er. Som helhet vil fargene oppleves samtidig og smelte sammen til et stort monumental fargespill. Fargeplatenes montering har et fleksibelt utrykk i monteringen, ved at platene er skjøvet inn på skinnene, og at de har forskjellige vinkler i forhold til veggen (skråstilt, loddrett). Avstanden mellom platene vil være forskjellig, dette vil øke dybde og skygge spillet på veggen.

Fremdriftsplan:Farge undersøkelse skjer i slutten av august. 1/9 – 30/11 -2005: male plater, og arbeide med en endelig skisse på plassering av fargene. Skinnene monteres etter 10/10 - 2005 og platene monters medio desember.

Vegg Auditorium.
Veggen dekkes i hele bredden og høyden med en mørk, høyreflekterende, lakkert flate på MDF plater. Veggen deles i horisontalt med en dyp grønntone nederst og en dyp blå farge øverst. (Se skisse)Metallristene over ventilasjonsanlegget lakkeres i samme farger som resten av veggen, og monteres slik at de flukter med den lakkerte flaten. Ideen er at denne mørke flaten vil speile omgivelsene og deres skiftende bevegelse; års tider, menneskers bevegelser, lysforhold, tid på døgnet etc. Symbolsk vil denne flaten kunne sees på som et terskelen mellom det ytre og det indre. Denne veggen vil i sin materialitet og innhold vil skape en motpol til vegg utsmykningen i kafè området.

Fremdriftsplan: Monteres før overtagelsen av bygget i januar 2006.

Hennie Ann Isdahl
Josefine Lyche
Christian Montarou
Yngvar Larsen
Oslo 23/6 2005

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?